Blog | Pixel english version |

Blog

06 Oct

Sarajevo Culture Bureau

In Uncategorized by pixadmin / October 6, 2012 / 0 Comments

„Sarajevo Culture Bureau“  je projekat koji putem bloga služi kao izvor informacija, kritika, izložbi i članaka o umjetnosti, muzici, filmu, literaturi i popularnoj kulturi u Sarajevu i okruženju. Blog je trenutno u izradi na engleskom jeziku, te bi trebao uskoro da bude potpuno operativan. „Sarajevo Culture Bureau“ sarađuje sa Pixelom u razvoju dizajna, vizualnog identiteta i komunikacijskih materijala koji će služiti za promociju projekta.

scb

06 Oct

PAPIRKO

In Uncategorized by pixadmin / October 6, 2012 / 0 Comments

PAPIRKO je edukativno-ekološki projekat čija je osnovna aktivnost recikliranje papira. Cilj projekta je edukacija djece i mladih o važnosti odvajanja otpada. PIXEL i CESI realiziraju edukativne radionice na temu ekologije i inkluzije, obezbjeđuju papirne kutije za odlaganje i kontejnere za odvoz prikupljenog papirnog otpada i realiziraju edukativnu kampanju.

Novčana sredstva prikupljena od reciklaže papira projekta biće uplaćena Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i KJU Doma za djecu bez roditeljskog staranja. U projekat su uključene srednje škole: Prva bošnjačka gimnazija i Druga gimnazija Sarajevo i osnovne škole: Isak Samokovlija, Vladislav Skarić, Grbavica I, Kovačići, Skender Kulenović, Prva osnovna škola Ilidža i Aleksa Šantić. Partneri projekta: ALBA, Galerija Boris Smoje, ENOVA, Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, Ećo Company, Arhitektonski fakultet u Sarajevu i Fine Line.

06 Oct

50 godina ASIFA

In Uncategorized by pixadmin / October 6, 2012 / 0 Comments

Ured Svjetskog udruženja animatora na lokalnom nivou već dugi niz godina organizuje događaje povodom obilježavanja Međunarodnog dana animacije. Povodom 50. godišnjice ASIFA međunarodne organizacije, organizovana je mini turneja kroz Sarajevo, Tuzlu i Mostar gdje su upriličene projekcije sadržaja ASIFA filmova iz Egipta, Kine, Kolumbije, Atlante, Colorada, Portlanda, Trinidada i Tobaga, Poljske i Izraela.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa radom organizacije, ali i jedinstvenu priliku da prate zanimljive sadržaje iz svijeta animacije. Projekcije su bile praćene nastupom muzičke grupe Paranoid Android što je dodatno upotpunilo sadržaj povodom obilježavanja ovog dana.

 

06 Sep

SKOK

In Uncategorized by pixadmin / September 6, 2012 / 0 Comments

Imate odlične projektne rezultate o kojoj javnost ne zna? Puno toga ste napravili, doprinijeli promjenama, a za Vas kao ni za Vašu organizaciju, niko nije čuo? Donatori Vam ne žele dati sredstva radi slabe medijske kampanje? Da li je Vaša medijska kampanja dovela do neželjenih posljedica ili pak želite putem praktičnog rada naučiti kako napraviti online kampanju?

Ukoliko ste i na jedan upit odgovorili sa da, pozivamo Vas da se odazovete pozivu na trening pod nazivom „ SKOK – Sam kreiraj online kampanju“. Na ovoj radionici ćete naučiti kako da uz ograničen budžet, uz dobru strategiju i planiranje postignete najbolje efekte. Naučit ćete kako da uz odličnu ideju, te mala finansijska ulaganja i poznavanje alata za uspješno provođenje kampanje, sami organizujete kampanju (bilo online ili samo medijsku kampanju) i uspješno je sprovedete.

skok

06 Sep

Stjepan, sultan i plameni fratar

In Uncategorized by pixadmin / September 6, 2012 / 0 Comments

Roman „Stjepan, sultan i plameni fratar“ autora Alena Ćorovića je prezentiran na jedinstven način. Kako bi ova promocija istinski zaplijenila pažnju zainteresiranih građana, organizirali smo performansu srednjovjekovnom stilu. Performansu su prisustvovale brojne ličnosti iz svijeta kulture i umjetnosti, medija, prijatelji autora kao i mnogi zainteresovani čitaoci. Brojni mediji su opisali ovaj performans kao neobičnu i originalnu promociju za koju se tražila „stolica više“.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju i razgovaraju sa autorom knjige, Alenom, koji je ukratko objasnio kako je uvijek imao želju da napiše ozbiljan historijski roman, no shodno lokalnoj situaciji, odlučio se za satiričnu verziju. Alen preporučuje svoju knjigu svim ljubiteljima historije, i vjeruje da će humorom kroz roman ukazati na ozbiljniji problem podjele naše historije na različite verzije, te izrazite subjektivnosti u ovoj akademskoj disciplini.

06 Jun

8. rođendan ASIFA BiH

In Uncategorized by pixadmin / June 6, 2012 / 0 Comments

Povodom obilježavanja rođendana lokalnog ASIFA ureda, za mlade su organizovane edukativne radionice za upoznavanje osnova animacije. ASIFA djeluje kao najproaktivnija organizacija u domenu popularizacije svijeta animacije, te su ovim povodom organizovane edukativne radionice, gdje su učenici osnovnih i srednjih škola imali priliku upoznati proces izrade animacija. Radionice su se održale u Zemaljskom muzeju BiH i kinu Kriterion.

Kako bi potakli razvoj kreativnosti, organizovana je i kampanja „Predloži rješenje plakata za 8. rođendan ASIFA BiH“. Želimo da iskoristimo ovu priliku da objavimo pobjednički rad, te da čestitamo pobjednici Antoneli Bender na njenom trudu i uspjehu.

Read more →

06 Apr

ASIFA kids

In Uncategorized by pixadmin / April 6, 2012 / 0 Comments

Svjetsko udruženje animatora u saradnji sa Pixelom realizira razne edukativne programe na lokalnom i državnom nivou,  sa ciljem popularizacije svijeta animacije i izgradnje kapaciteta na lokalnom tržištu. ASIFA već duže vremena redovno obezbjeđuje edukativne programe za mlade koji žele da upoznaju različite metode animiranja, ali i žele da rade na konkretnim projektima i obogaćuju svoje znanje radom sa profesionalnim animatorima.

Povodom obilježavanja ASIFA BiH dana, iskorištena je prilika da se takva radionica organizuje u Srebrenici, te da se pruži prilika mladima iz tog grada da rade na projektima koji inače ne bi bili dostupni na nivou njihove općine. Tako su na festivalu Silver Tape organizovane su dvije radionice, a u sklopu programa su obezbijeđene i nagrade za najtalentiranije mlade, čiji su radovi izloženi u Kulturnom centru Srebrenice.

Read more →

06 Mar

EU Awareness II – Pepi

In Uncategorized by pixadmin / March 6, 2012 / 0 Comments

U saradnji sa Direkcijom za evropske integracije, projekat podrške komunikacijskim aktivnostima Direkcije „EU Awarness II“ i Delegacijom EU u BiH realizirali smo dio kampanje. Glavni ciljevi projekta su promocija i podrška EU integracija u BiH javnosti, civilnom društvu i među predstavnicima vlasti, te predstavljanje EU kao najvećeg tržišta na svijetu koje garantuje 4 osnovne slobode za sve zemlje i kompanije u EU: slobodno kretanje roba, radne snage, usluga i kapitala.

Kampanja podizanje svijesti o EU se sastoji od niza promotivnih aktivnosti namijenjenih širokoj ciljnoj grupi, svim građanima BiH od Bihaća do Trebinja. Zadatak Pixela je bio da omogući produkciju komunikacijskih materijala kako bi se efikasno doprlo do većine bh. građana. Producirali smo serijal animiranih TV spotova i digitalnih sadržaja, u kojima se tumače direktive EU, kreirali maskotu kampanje Pepi, POS materijale i ostale promotivne komunikacijske materijale za radio, print, outdoot, indoor i društvene mreže.

pepi

06 Jan

15 godina OSCE-a u BiH

In Uncategorized by pixadmin / January 6, 2012 / 0 Comments

Povodom 15. godišnjice OSCE-a u BiH organizovana je konferencija kao osvrt na uspješan dosadašnji rad ove misije. Ovom događaju je prisustvovalo oko 100 zvanica iz BiH, koje su imale priliku da raspravljaju i prezentiraju rad na procesima demokratizacije bh. društva.

U sklopu konferencije prezentiran je tridesetominutni dokumentarni film o dosadašnjem radu, utjecaju i raznovrsnosti projekata koji su podržanih  od strane OSCE misije. Pixel je sarađivao i pomogao realizaciju ovog dokumentarnog filma koji je bio centralna tema događaja i OSCE-ove prezentacije povodom njihove 15. godišnjice rada.

06 Jun

Blago BiH

In Uncategorized by pixadmin / June 6, 2011 / 0 Comments

Blago BiH je projekat jačanja interkulturalnog razumijevanja i dijaloga između svih građana Bosne i Hercegovine, organizovan u suradnji UNICEF-a, UNDP/MDG-F. Organizacija projekta Blago BiH želi da među građanima pokrene raspravu i razmišljanje o BiH kao zemlji različitosti, našim kulturama i ogromnom kulturno-historijskom naslijeđu. Svjesni smo da se ovakve teme vrlo često tumače na pogrešne načine, te je ova kampanja ciljano dizajnirana da ističe pozitivne aspekte bh.baštine, te da poveća razumijevanje i dijalog između različitih kultura.

Organizirali smo kreativne radionice sa djecom i roditeljima u 10 gradova BiH. Cilj radionica je bio da kroz kreativno izražavanje potaknemo razvijanje pozitivnog stava prema sebi i drugima, te ojačamo kvalitetnu komunikaciju u prevazilaženju nesporazuma. Učenici osnovnih škola u Bihaću, Tešnju, Srebreniku, Bijeljini, Jajcu, Gradiški, Prijedoru, Sarajevu, Sokocu i Rudom, kao i njihovi roditelji, su imali priliku da prisustvuju trodnevnom programu u kojima su imali priliku da upoznaju i istraže različite kulture u BiH. U sklopu kreativnih radionica djeca-autori su uz pomoć stručnjaka dizajnirali plakate, bilboarde i video zapise u kojima kao glavni akteri prezentiraju „Blago mog grada“ i na takav način primjenjuju stečeno znanje i način razmišljanja o različitosti. 

Read more →